Slova mikrobiom, mikrobiota, mikroflóra všechny označují obrovský soubor různých druhů mikroorganismů, zejména bakterií a kvasinek, jež sídlí na nebo i v našem organismu. Jejich počet je samozřejmě individuální, ale jedná se o miliardy a miliardy mikroorganismů, kdy konkrétně v tlustém střevě se jich nachází 1-2 kilogramy.
Jestli ne vy, tak já, když jsem to prvně slyšela, byla jsem v úžasu z tohoto obrovského množství. Tyto mikroorganismy, jako jakýkoliv žijící tvor, potřebují živiny, a tak vesele hodují na naší nestrávené potravě, která prošla až do tlustého střeva. Každý mikroorganismus, který u nás sídlí „papá“ nějakou jinou složku naší nestrávené potravy, ale také produkují spousty „odpadních“ látek.
Když se podíváme na jídelníček takového zdravě složeného mikrobiomu, je složen zejména z vlákniny, tedy toho, co po natrávení naším tělem nevyužijeme. Zužitkují to tedy naše malé střevní mikroorganismy. Vláknina je samozřejmě dost široký pojem, jsou to jak nerozpustná, ale i rozpustná a fermentovatelná vláknina. Vlákninu hojně najdeme v ovoci a zelenině a různých obilovinách, zejména celozrnných.
A proč vlastně vyživovat svůj mikrobiom? K čemu tedy vlastně slouží?
Když se naše benefiční (prospěšné) mikroorganismy napapají, dále tvoří pro ně často odpadní látky, které jsou pro nás ale velmi důležité. Sem řadíme například mastné kyseliny a hlenové látky, které vyživují sliznici našeho střeva, a tím se tak významně podílí na její funkčnosti. Správná funkčnost střeva a střevní sliznice má obrovský význam i pro imunitní systém. Střevní sliznice je totiž složena pouze z jedné vrstvy buněk. Za tenkou vrstvou epitelárních buněk střeva se nachází celá řada imunitních buněk, které jsou připraveny poradit si s většinou hrozeb, které proniknou. Určitá propustnost střeva je normální, nicméně právě tzv. zvýšená střevní propustnost taktéž známá jako „propustné střevo“ nebo „leaky gut“, může mít za následek, že k imunitnímu systému dovnitř našeho vnitřního prostředí patologicky a dlouhodobě pronikají ve velké míře všelijaké patogeny, nenatrávená potrava a toxiny, které nadměrně a dlouhodobě stimulují imunitní systém a často ho mohou přetěžovat, a tak působit nesčetné potíže (tzv. syndrom propustného střeva).
Ve zkratce tedy imunitní systém a jeho funkce je taktéž závislá na funkčnosti střevního prostředí. Střevo a střevní prostředí je zas přímo ovlivňováno složením mikrobioty, která se uvnitř nachází. Pečovat o svou mikrobiotu je tedy nezbytnost, protože na ní v důsledku závisí i náš stav organismu (nejen trávení, ale i imunita). Pro kvalitu a správnou funkci mikrobiomu je nejzásadnější jeho četnost a hojnost, tedy abychom měli prospěšných bakterií a kvasinek hodně, ale taktéž aby byly různorodé, protože převaha pouze nějakého kmenu bakterie či kvasinky může taktéž způsobovat problémy, například různé kvasinkové infekce, ale i nadýmání, plynatost apod.
Jako neposlední funkci střevního mikrobiomu, bych ráda uvedla něco, čemu říkám „střežení teritoria“. Naše mikrobiota chce samozřejmě jako jakýkoliv jiný život žít a přežít, a tak pokud do střeva pronikne nějaká patogenní bakterie či vir, dokáže ho jako přirozený strážce zlikvidovat ještě dříve, než pronikne k naší sliznici. Tak dochází k přirozené selekci a prevenci různých kvasinkových, bakteriálních, virových infekcí, když náš mikrobiom je pestrý, hojný a silný.
Jak zajistíme pestrost mikrobiomu?
Zejména kvalitní a pestrou stravou bohatou na vlákninu. Mezi negativní dopady způsobené častým užíváním antibiotik patří právě nedostatečně pestrý mikrobiom, kdy prospěšných mikroorganismů po takové antibiotické léčbě rapidně ubývá. Pokud je tedy nutnost antibiotika užívat jako nezbytné pro nápravu střevního prostředí bych doporučila konzumaci fermentovaných potravin nebo alespoň suplementaci probiotik.
Mikrobiom samozřejmě nemáme pouze střevní, ale existuje i v ústech, dále pak v uších, na kůži, ale neposledně důležitý je i vaginální mikrobiom. Každý mývá odlišné složení, ale i tak jsou často velmi provázané. V případě narušení například vaginálního mikrobiomu a častých kvasinkových infekcích je velmi pravděpodobné, že bude narušen i mikrobiom střevní a kožní. Pokud je narušení mikrobiom ústní, je taktéž pravděpodobné, že není v kondici ani mikrobiom střevní apod.
Vyživujte tedy nejen svoje tělo, ale i svoje přátelské mikroorganismy, jsou našimi pomocníky nejen ke zdravému trávení.
